شاخه های روان شناسی
علم روانشناسی همچون سایر علوم شاخه ها و انواعی دارد . تا کنون حدود ۵۰ نوع از علم روانشناسی توسط انجمن روان شناسی آمریکا به ثبت رسیده است که در این قسمت به شرح مهمترین و مرسوم ترین آنها می پردازیم که عبارتند از:
روان شناسی بالینی ، روان شناسی رشد ، روان شناسی شخصیت ، روان شناسی مثبت گرا، روان شناسی سلامت، روان شناسی اجتماعی، روان شناسی کودک و روان شناسی تربیتی .
روان شناسی بالینی
روان شناسی بالینی مهم ترین و محبوب ترین شاخه از علم روان شناسی می باشد . روانشناس بالینی با به کارگیری روشهای علمی روان شناختی و با استفاده از تئوری های معتبر ، به بررسی و ارزیابی و در نتیجه تشخیص و درمان اختلالات هیجانی و رفتاری در بیماران میپردازد . اختلالات روانی شامل
افسردگی و اضطراب
اعتیاد به مواد مخدر
تعارض های زناشویی و خانوادگی
اختلال در رفتار های اجتماعی
مشکلات جنسی
اختلال در خوابیدن و خوردن
می شود که روانشناسی بالینی با استفاده از مراحل روان شناسی سعی در کنترل و درمان این گونه اختلالات را دارد.
روان شناسی رشد
روان شناسی رشد به بررسی تغییرات و تحولات بدن انسان از زمانی که به صورت جنین در شکم مادر خود قرار دارد تا زمان مرگ فرد می پردازد . اما تاکید این نوع روان شناسی بیشتر بر روی دوره کودکی و نوجوانی افراد می باشد .
روان شناسی رشد علاوه بر تغییر و تحولات بدن انسان، تحولات رخ داده بر روی شخصیت، رفتارهای اجتماعی فرد وهمچنین تغییرات روح و روان فرد را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد. روان شناسی رشد سعی در مشخص کردن نیاز های فرد در سنین مختلف و همچنین کمک به بر طرف شدن این نیازها دارد.
روان شناسی شخصیت
شخصیت مجموعه ای از خصوصیات افراد می باشد که شامل احساسات فرد، رفتارهای اجتماعی، اعتقادات، هوش، تلاش و کوشش و افکار می باشد. روانشناسی شخصیت بر مطالعه الگوهای اندیشه، احساسات و رفتارهایی متمرکز است که باعث می شوند هر فرد، تبدیل به یک شخصیت منحصر به فرد شود. روان شناسان شخصیت ممکن است مطالعه کنند که چگونه عوامل مختلف مانند ژنتیک ، فرزند پروری و تجارب اجتماعی بر رشد و تغییر شخصیت تأثیر می گذارند.
روان شناسی مثبت گرا
با وجود دنیای پر از استرس ، نگرانی و مسئله های فکری ، شاخهای از روانشناسی به عنوان روان شناسی مثبت گرا می کوشد تا شادی، خوش بینی، سعادت و شجاعت را در افراد تقویت کند و همچنین به بهبود زندگی افراد کمک کند. روان شناسی مثبت گرا می کوشد تا از آسیب های روانی و ذهنی ناشی از زندگی های پر استرس و بی ثمر امروزه پیشگیری کند. این نوع از روانشناسی برای خانمهای باردار نیز بسیار مفید است و میتواند در دوران بارداری به آنها در کاهش استرس بارداری کمک کند چراکه مثبت گرا بودن و دوری از استرس و اضطراب در این دوران بسیار اهمیت دارد.
روان شناسی سلامت
روانشناسی سلامت به عنوان یکی از شاخه های روان شناسی، عواملی که بر جسم انسان صدمه وارد می کنند را شناسایی می کند و از بروز مشکلات مرتبط با سلامتی جسم پیشگیری می کند. سوء مصرف مواد مخدر یا مشروبات الکلی از جمله رفتارهایی هستند که باعث آسیب رسیدن به سلامت انسان میشود. در واقع روان شناسی سلامت با مطالعه فرایند های روان شناختی می کوشد تا عوامل فرهنگی و رفتارهای اجتماعی که به صورت کاملاً مستقیم بر سلامت جسم انسان تاثیر دارد را بیابد و از سلامت جسمی انسان مراقبت کند .
روان شناس اجتماعی
روانشناس اجتماعی به دنبال درک رفتار هایی است که در اجتماع اتفاق می افتند و به بررسی موضوعاتی مانند رفتار گروهی، تعاملات اجتماعی، رهبری، ارتباطات غیر کلامی می پردازد. یک روانشناس اجتماعی می کوشد تا انسان ها بتوانند روابط صحیح و کارآمد با دیگران برقرار کنند و حضوری موثر در جامعه داشته باشند.
روان شناسی کودک
این شاخه ی روان شناسی با بررسی و ارزیابی تمامی رفتارهای کودک چه خودآگاه و چه ناخودآگاه، می کوشد تا نیازها، احساسات و شخصیت کودک را به خوبی دریابد. همچنین روان شناسی کودک این امکان را به والدین می دهد تا استعداد ها و مهارت های کودک خود را به خوبی بشناسند و به پرورش و پیشرفت آن بپردازند .
روانشناسی کودک علت بروز رفتارهای ناهنجار و غیر طبیعی کودکان را می یابد و سعی میکند تا از پیشرفت این گونه بیماری ها جلوگیری کند و در صدد بهبودی آن ها می باشد .
روان شناسی تربیتی
شاخه ای از روانشناسی است که به مدارس، روش های تدریس، مسائل تربیتی و نگرانی های دانش آموزان مربوط می شود. روانشناسان تربیتی معمولاً ارتباط دانش آموزان با همکلاسی ها، والدین، معلمان و مدیران را برای بهبود نتایج دانش آموزان بررسی می کنند. اختلالات یادگیری، استعداد های درخشان، فرایند آموزش و تفاوت های فردی از جمله مسایلی است در روان شناسی تربیتی روی دانش آموزان بررسی می شود.
امیدواریم مطالب وبلاگ مورد پسند شما بوده باشد. جهت اطلاعات بیشتر در مورد سایر شاخه های روانشناسی و آشنایی بیشتر خواندن مطالب سایت های زیر توصیه می شود:
لیست شایعترین اختلالات روانشناختی
طبقه بندی و تشخیص مشکلات روانی